Ontvangstproblemen

De ontvangst van BVN is niet goed. Wat kan ik doen?

Uw ontvangstprobleem kan van lokale aard zijn. Misschien is de schotel een fractie verschoven en daardoor niet meer correct uitgericht? Of wellicht is de software van uw ontvanger aan vervanging toe? Wij adviseren u om e.e.a. te controleren en uw apparatuur te resetten. Indien BVN vermoedt dat er een probleem is met de distributie van het signaal, dan zal een bericht worden gestuurd naar de provider van BVN.

Ik heb alles gecontroleerd, maar de ontvangst is nog steeds niet goed. Wat moet ik doen?

In dat geval adviseren wij u uw klacht op het forum te plaatsen. Wanneer er meerdere kijkers in uw regio problemen hebben, kan het zijn dat het signaal verstoord is. Controleert u ook de homepage van deze website: een storing wordt hier door BVN gemeld.

Heeft u tips ter verbetering van de ontvangst?

Onderstaande tips helpen wellicht de ontvangst te verbeteren cq herstellen. Wanneer u BVN niet en andere kanalen wél kunt ontvangen:

Als er géén sprake is van een verzwakt antennesignaal, kan het helpen om de stekker een keer uit het stopcontact te halen en er na een paar minuten weer in te doen.

Het kan ook zijn dat de kanaal informatie van BVN in de ontvanger niet langer juist is. Laat de ontvanger opnieuw naar kanalen zoeken en kijk of ons kanaal daarna wél te zien is. Let op: sommige ontvangers plaatsen (onder een andere naam) een tweede "BVN" in de zaplijst !

Als er wél een verzwakt ingangsignaal is dan wil dat niet altijd zeggen dat álle kanalen verdwenen zijn. De sterkere komen nét boven de ruisdrempel uit en blijven zichtbaar al zullen bij de eerste de beste regenbui ook die signalen wegvallen. (zie punt f).

Controleer altijd de volgende standaardpunten:

1. Bij slecht weer - regen, sneeuw of zware bewolking - kan het zijn dat de ontvangst verstoord raakt. Helaas is de frequentieband waarmee digitale satelliettelevisie werkt gevoelig voor regen en zware bewolking. Normaal gesproken is bij een goed gedimensioneerde installatie het signaal sterk genoeg om ook bij slecht weer nog een goed beeld te leveren. Mocht het zo zijn dat iedere kleine regenbui problemen veroorzaakt, let dan op het volgende:

a: Controleer de bekabeling. Er mag geen vocht in de connectoren zitten, wat vaak te herkennen is aan een groene uitslag.

b: Controleer of de schotel nog stevig vastzit. Een verdraaide schotel kan voor veel problemen zorgen.

c: Controleer ook de bevestiging van de ontvangstkop in de schotelantenne (LNB).

d: Een vuistregel voor de lengte van de kabel is maximaal 20 meter bij een schoteldiameter van 60 cm. Is uw kabel (veel) langer dan kan dit de oorzaak zijn.

e: Wellicht staat de schotel niet optimaal ingesteld. Ondanks dat er bij goed weer een goed beeld verschijnt, wil dit niet zeggen dat de installatie optimaal is afgesteld en is er door het optimaal richten van de schotel en LNB nog extra signaalwinst te behalen. Laat de schotel en LNB eventueel richten door een erkend installateur. Deze beschikt namelijk over meetapparatuur die dit mogelijk maakt.

f: Het kan zijn dat de ontvangst van BVN verstoord is terwijl andere kanalen wél goed binnen komen. Dit wil echter niet zeggen dat ons signaal niet verzonden wordt. Sommige kanalen hebben meer vermogen op de satelliet dan andere. Controleer derhalve de punten genoemd onder "e".

g. Het kan ook zijn dat de instraling van draadloze apparatuur in en om het huis, zoals b.v. DECT-telefoons, de ontvangst van verschillende televisiekanalen tegelijkertijd verstoort. Verplaats in dat geval de apparatuur zo ver mogelijk van de satellietontvanger vandaan.

h : Als aan alle bovenstaande punten is voldaan en ontvangst is alleen verstoord bij regen, sneeuw en bewolking dan is de schotel te klein voor goede ontvangst van de betreffende satelliet.

2. Er is een storing in de uitzending van BVN. Bij langdurige storingen plaatsen wij hiervan een melding op onze website: www.bvn.tv . Bij storingen doen wij er alles aan deze zo kort mogelijk te houden.

3. Een tijdelijke storing in de satellietontvanger: het beste is de ontvanger 2 minuten spanningloos te maken (stekker uit het stopcontact) en het daarna weer te proberen. Een enkele keer kan het voorkomen dat de satellietontvanger de kanalen van de satelliet opnieuw moet "inlezen". Raadpleeg hiertoe de gebruiksaanwijzing. Algemene instructies vindt u hieronder.

Hoe kan ik de kanalen opnieuw inlezen?

Bij de meeste ontvangers kan dit door op de MENU-toets van de afstandsbediening te drukken en hierna het installatiemenu te kiezen. Kies als eventueel wachtwoord 0000, 1111 of 1234 en vervolg met de optie: kanalen zoeken (Channel Search). Hierna worden alle kanalen opnieuw ingelezen en zal het beeld van BVN weer terugkomen, alsmede de radio-uitzendingen van de Wereldomroep.

Het inlezen van de kanalen kan enkele minuten in beslag nemen. Na het inlezen dient u de wijzigingen te bevestigen. Bij de meeste satellietontvangers wordt dit automatisch verwerkt. Vervolgens dient u diverse malen op de knop EXIT te drukken van de afstandsbediening om uit het menu te komen.

Hierna zal de ontvanger BVN opnieuw toevoegen aan de lijst met zenders. Bij sommige ontvangers blijft de "oude" BVN in de lijst staan en zult u die met de hand moeten verwijderen.

Hoe ontvang ik VRT Radio 1

Is de satellietontvanger eenmaal geïnstalleerd, dan vindt u de radio- en televisiekanalen eenvoudig met behulp van de afstandsbediening van uw satellietontvanger. Ga naar de kanalenlijst van uw ontvanger en kies het radiomenu. Klik hiervoor op de speciale radio/tv knop op uw afstandsbediening (of raadpleeg de handleiding van uw ontvanger hoe u dit moet doen). Vervolgens zoekt u in de kanalenlijst Radio 1 van de VRT op.

Is er in Noord-, Midden- en Zuid-Amerika een helpdesk?

U kunt met ontvangstproblemen in Noord-, Midden- en Zuid-Amerika contact opnemen met de servicedesk van Home2US via: http://home2us.com/b2c/ of 1-888-312-2182 of via e-mail customercare@home2us.com.

Ik heb plotseling zwarte balken boven en onder in beeld als ik naar BVN kijk. Hoe komt dat?

Op 16 september 2008 is BVN overgegaan naar het meer gangbare beeldformaat 16:9. Alle uitzendingen via de satelliet zijn sinds deze datum in 16:9. Wanneer u met een 4:3 TV scherm naar een 16:9 signaal van BVN kijkt, krijgt u als alles goed ingesteld staat boven en onderin zwarte balken. De instellingen van de satellietdecoder dienen aangepast te worden indien u een "uitgerekt" beeld heeft of als er gedeeltes van het signaal (beeld of bijvoorbeeld ondertiteling) buiten beeld vallen. In het menu van de satellietdecoder dient u onder instellingen Audio Video de optie 4:3 letterbox te kiezen. Wanneer u een 16:9 toestel heeft, ontvangt u de uitzending beeldvullend, zonder zwarte balken. Indien er gedeeltes buiten beeld vallen (beeld of bijvoorbeeld ondertiteling) dient u de beeldinstelling in het menu van de satellietdecoder aan te passen naar 16:9.

Meer vragen?