Op 4 en 5 mei staan we samen stil bij vrijheid


Op 4 mei staat Nederland stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogssituaties en vredesoperaties daarna. Op 5 mei vieren we de bevrijding van Nederland in 1945 en dat we sindsdien in vrijheid leven.

De programmering op 4 en 5 mei:

Nationale Herdenking 2021 >>> KIJK LIVE  (vanaf 19.50 uur Nederlandse tijd)
Dinsdag 4 mei
Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima leggen een krans bij het Nationaal Monument, waarna in heel Nederland twee minuten stilte in acht worden genomen. André van Duin houdt een toespraak. Hij groeide op tussen de puinhopen van het gebombardeerde Rotterdam. Zijn vader werd tijdens de Tweede Wereldoorlog tewerkgesteld in Duitsland, iets waar thuis nooit over werd gesproken.

Film Bankier van het verzet
Dinsdag 4 mei
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zet effectenhandelaar Walraven van Hall samen met zijn broer, de latere Amsterdamse burgemeester Gijsbert van Hall, een schaduwbank op om het verzet te financieren. Ze organiseren de grootste Nederlandse bankroof ooit – bij De Nederlandsche Bank, die onder leiding stond van NSB-kopstuk Rost van Tonningen – met vervalste waardepapieren. Op waargebeurde zaken gebaseerd oorlogsheldendrama is ambitieus opgezet en ziet er gelikt uit. Maar de nadruk ligt te veel op de spanning. En er wordt niets aan het oordeel van de kijker overgelaten.

NOS Vuur van de Vrijheid
Dinsdag 4 mei
Programma rondom het thema oorlog en 4 mei waarin artiesten en acteurs duidelijk maken wat we herdenken en waarom. Ook wordt er geschakeld naar Wageningen voor het ontsteken van het Bevrijdingsvuur.

Andere Tijden Special: De onzichtbare man
Woensdag 5 mei

Jacoba van Tongeren, generaal van het verzet
Woensdag 5 mei
Documentaire over een bijzondere verzetsvrouw, die unieke memoires achterliet over haar werk als leider van de Amsterdamse verzetsgroep Groep 2000.

Etty Hillesum
Woensdag 5 mei
Documentairemaker Mélinde Kassens volgt schrijver Judith Koelemeijer, die werkt aan een biografie over het leven van de Etty Hillesum. Er is al het nodige van en over Etty Hillesum bekend, maar er is nog veel meer uit te zoeken en te reconstrueren. Judith gaat in binnen- en buitenland in archieven op zoek naar informatie over het leven van Etty, over haar moeder, haar minnaar Julius Spier en haar tijd in Auschwitz. Ook gaat Judith op zoek naar mensen die de informatie kunnen aanvullen.

2Doc: Jetje van Radio Oranje: Van het één kwam het ander
Woensdag 5 mei mei
De film van regisseurs Pamela Sturhoofd en Jessica van Tijn vertelt over het bijzondere leven van zangeres Jetty Paerl, beter bekend als ‘Jetje van Radio Oranje’. Nog niet eerder vertoond beeld en audio aangevuld met foto’s en gesprekken met Anne Rose Bantzinger, de dochter van Jetty Paerl en Cees Bantzinger, geven een unieke kijk in het bijzondere levensverhaal van de joodse Jetty Paerl die voor velen een stem van hoop was in de eerste oorlogsjaren.

NOS Nationale viering bevrijding 2021
Woensdag 5 mei
Rechtstreekse uitzending vanuit het Kunstmuseum in Den Haag, waarin de traditionele 5 mei-lezing centraal staat. Dit jaar wordt die uitgesproken door de Duitse bondskanselier, Angela Merkel. Vanwege de coronabeperkingen verzorgt ze de lezing via een live-verbinding vanuit Berlijn. Minister-president Mark Rutte is aanwezig in het Kunstmuseum en samen met Merkel gaat hij in gesprek met studenten over de betekenis van vrijheid.

NOS Bevrijdingsdag 2021
Woensdag 5 mei
Het 5-mei concert dat voor het tweede achtereenvolgende jaar vanwege de coronamaatregelen niet buiten op de Amstel kan plaatvinden. De artiesten treden daarom binnen op, in de grote zaal van Carré. Er zijn optredens van André van Duin, Laetitia Gerards, Claudia de Breij, Shary-An, Hanin, ZO! Gospel Choir, Maan en het ISH Dance Collective. Het Metropole Orkest staat onder leiding van Miho Hazama en zanger Stef Bos verbindt de programma-onderdelen met persoonlijke anekdotes die het idee van vrijheid voor iedereen tastbaar maken.