Op 4 en 5 mei staan we samen stil bij vrijheid

,

Op 4 en 5 mei staan we samen stil bij vrijheid


Op 4 mei staat Nederland stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogssituaties en vredesoperaties daarna. Op 5 mei vieren we de bevrijding van Nederland in 1945 en dat we sindsdien in vrijheid leven.

De programmering op 4 en 5 mei:

 

Muzikale Tour van de Vrijheid
Dinsdag 3 mei
In de aanloop naar 4 en 5 mei slaan vijf muzikanten uit Gelderland een muzikale brug tussen het oorlogsverleden en het heden. In elke aflevering ontmoet een muzikant iemand met persoonlijke oorlogsherinneringen.

Nationale Herdenking 2022>>> KIJK LIVE  (vanaf 19.50 uur Nederlandse tijd)
Woensdag 4 mei
De koning en koningin leggen een krans bij het Monument op de Dam, gevolgd door twee minuten stilte. Daarna houdt de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema een toespraak en volgen de overige kransleggingen.

NOS Jeugdjournaal: Herdenken
Woensdag 4 mei
Kinderen komen aan het woord om te vertellen wat herdenken voor hen betekent, zeker ook in het licht van de huidige oorlog in Oekraïne.

NOS Nieuwlande – onverzettelijk onderduikdorp
Woensdag 4 mei
Documentaire over het verhaal achter het dorpje Nieuwlande. In de Tweede Wereldoorlog zaten hier meer dan honderd joden ondergedoken. Het dorp kreeg hiervoor in 1985 een Yad Vashem-onderscheiding. Aan het woord komt onder anderen de dochter van de bekende verzetsstrijder Johannes Post.

NOS Vuur van de Vrijheid
Woensdag 4 mei
Met een theaterprogramma en het ontsteken van het vuur van de vrijheid wordt de overgang gemaakt van 4 mei naar 5 mei. Er is muziek en ook dragen acteurs fragmenten voor uit de ‘dagboekbrieven’ van twee geliefden tijdens de oorlog.
De uitzending eindigt met het ontsteken van het Vrijheidsvuur en het vertrek van de estafettelopers die het vuur verspreiden over de provincies. Dat vormt ook het startsein voor de veertien Bevrijdingsfestivals.

NOS Nationale viering bevrijding 2022
Donderdag 5 mei
Vanuit het Noord-Brabantse Oss in theater De Lievekamp houdt luitenant-kolonel Gijs Tuinman, ridder der militaire Willems-Orde, de 5 mei-lezing. De kinderlezing wordt gegeven door Liam Spikmans.

2Doc: Een oorlog die nooit overging
Donderdag 5 mei
Ed van Thijn, de langstzittende burgemeester van Amsterdam, overlijdt op 19 december 2021 op 87-jarige leeftijd. Intimi en de oud-politicus zelf vertellen over zijn leven en de impact van zijn zwijgen.

NOS Bevrijdingsdag 2022
Donderdag 5 mei
Na een terugblik op de viering van Bevrijdingsdag in het land begint op de Amstel voor Koninklijk Theater Carré het 5 mei-concert in aanwezigheid van koning Willem-Alexander en koningin Máxima.