BVN is terug op de Astra 19.2° satelliet

For English

Op veler verzoek komt BVN, de publieke tv-zender voor Nederlandstaligen in het buitenland, terug op de Astra 19.2° satelliet! BVN is vanaf 1 april te ontvangen via de Astra 1M satelliet.

BVN heeft met de Astra 1M Wide Beam qua dekking (Europa, Midden-Oosten en Noord-Afrika) een alternatief gevonden voor de Hotbird, waarvan het contract binnenkort afloopt. Doordat we  een andere encoder-techniek gaan gebruiken op de Astra is het mogelijk om met minder bandbreedte uit te zenden zonder kwaliteitsverlies.

Dit heeft de terugkeer op de Astra-satelliet financieel weer mogelijk gemaakt. Twee jaar geleden was dit helaas niet mogelijk en werden we door bezuinigingen gedwongen te stoppen met de Astra 1L.

Eind september stopt BVN daarom met uitzenden via de Hotbird-satelliet.

Kijkt u via Satelliet?
Om te zorgen dat u probleemloos kunt blijven genieten van BVN dient u te controleren of uw
schotel waarmee u nu BVN ontvangt via Hotbird op 13° oost ook de Astra satellieten op 19.2°oost kan ontvangen. Dit is het geval als u een zogenaamde Monoblock Astra 19.2 / Hotbird 13° LNB in uw satellietschotel heeft.
Met deze kop in de schotel kunt u beide satellietposities met uw schotel ontvangen.

Als uw schotel alleen gericht is op de Hotbird 13° satelliet moet deze opnieuw worden uitgericht op de Astra 19.2°oost satellietpositie.

Na 30 september zal BVN niet meer te ontvangen zijn via de Hotbird 13B satelliet. Wacht dus niet langer en zorg dat uw schotel geschikt wordt voor de ontvangst via de Astra 1M satelliet.
Wij adviseren u om hiervoor een lokale satellietinstallateur in te schakelen.

De ontvangstgegevens van de Astra 1M:

Satelliet:           Astra 1M
Positie:             19.2° Oost
Transponder:    1.068
Frequentie:      11778 MHz
Polarisatie:       V
Modulatie:       DVB S2 /QPSK
Symbolrate:      29.500 Mbaud
FEC:                 9/10
Service ID:        5701
Video-Pid:        525
Audio-Pid:        122

VRT Radio1
Service ID         5702
Audio-Pid         101

Let op:
Voor de ontvangst van BVN via de Astra 1M satelliet is een satellietontvanger nodig die geschikt is voor DVB S2 MPEG4 ontvangstmogelijkheid.
Alle ontvangers waar HD of Full HD opstaat zijn hiervoor geschikt. Sommige ontvangers vinden BVN niet, de transponder moet dan eerst handmatig worden ingevoerd: zie s.v.p. https://www.bvn.tv/faq

Kijkt u via de kabel?
Kijkt u via de kabel neem dan contact op met uw provider/kabelmaatschappij en vraag hen zo snel mogelijk BVN via de Astra1M 19.2° oost te gaan ontvangen. Heeft uw kabelmaatschappij geen bericht van BVN ontvangen? Meld dit dan s.v.p. bij BVN via reacties@bvn.nl, dan nemen wij contact met hen op.

Check
Indien u regelmatig een tekst op uw TV-beeldscherm ziet met de aankondiging dat BVN stopt op de Hotbird satelliet, ontvangt u BVN nog via de Hotbird.

Hulp nodig?
Heeft u vragen of wilt u weten wat u in uw situatie precies moet doen, raadpleeg dan de de FAQ’s.  Voor het aanpassen van uw apparatuur (uitrichten van de schotel en instellen van de ontvanger), adviseren wij u om een lokale installateur in te schakelen.

Mocht u alsnog hulp nodig hebben, dan kunt mailen naar: reacties@bvn.nl.
Vermeld in dat geval uw telefoonnummer(s) zodat wij u eventueel kunnen opbellen
of nog beter wellicht via Whatsapp kunnen bereiken.

Zie ook disclaimer BVN.