Programmatips
januari 2017

De Nationale 2016 Test, BNNVARA
op zondag 1 januari
Treitervlogger, losersvlucht, bangalijst... weet jij waar dit over gaat? Sophie Hilbrand presenteert De Nationale 2016 Test met de meest uiteenlopende vragen over het afgelopen jaar.

Knoop Gala 2016, NTR
op zondag 1 januari
Tijdens het Knoop Gala treden elk jaar bijzondere muzikale talenten op met een verstandelijke beperking. Samen met grote namen uit de Nederlandse muziekwereld.

Jaaroverzicht Sport 2016, NOS
op zondag 1 januari
De opmerkelijkste sportieve gebeurtenissen van 2016 komen in dit overzicht zowel chronologisch als thematisch aan de orde. Onder die thema’s zijn de spectaculaire prestaties van Max Verstappen op de Formule 1-circuits, het Oranje-loze EK Voetbal, het Nederlandse wielersucces waarnaar de fans zo snakten, het EK Atletiek in Amsterdam en het overlijden van de wereldwijd bekendste Nederlander aller tijden, Johan Cruijff.

Jaaroverzicht Olympische spelen 2016, NOS
op zondag 1 januari
Alle Olympische hoogtepunten (maar ook de dieptepunten) passeren op Nieuwjaarsdag nog eenmaal de revue.

Gala 100 jaar Toon Hermans, AVROTROS
op zondag 1 januari
Artiesten zoals Freek de Jonge, Wende, Hadewych Minis, Chantal Janzen en Paul van Vliet brengen in een feestelijk programma een hommage aan Toon Hermans. Dit doen zij op de plek waar hij maar liefst 550 keer voor een uitverkochte zaal stond: Carré.

Nieuwjaarsconcert, BNNVARA
op zondag 1 januari
Wie in Nederland bij het Nieuwjaarsconcert denkt aan mannen in ongemakkelijke zwarte pakken en een Weense wals, kent de Nieuwjaarstraditie van het Nederlands Blazers Ensemble niet. Nog wat bleekjes vanwege Oudejaarsnacht blazen de Blazers in het Concertgebouw in Amsterdam het nieuwe jaar in. Ze zorgen voor verrassing, verrukking en ontroering met jonge talenten en muzikanten uit dichtbije en verre streken.

MINDF*CK special , AVROTROS
op zondag 1 januari
Voor Illusionist Victor Mids is dit zijn grootste uitdaging tot nu toe: "Het wordt een groot experiment waar een jaar aan voorbereidingen aan vooraf zijn gegaan.

Andere tijden sport: elfstedentocht 1997, NTR
op zondag 1 januari
Voor het eerst vertellen Arnold Stam, Bert Verduin, Erik Hulzebosch, Henk van Benthem, Piet Kleine en Henk Angenent, de kopgroep die samen de Bonkevaart bestormde, wat er op weg naar de finish door hun hoofden spookte. Wat ze dachten, wat ze zagen, wie de boel verlinkte, en hoe ze toch zelf zouden gaan winnen.

De Braboneger verkaast?!, AVROTROS
vanaf maandag 2 januari
Maak kennis met Steven Brunswijk alias de Braboneger. Steven is een echte Surinamer opgegroeid in Brabant. Samen met zijn matties Dennis en Djordhjy gaat hij allemaal dingen doen die alleen blanken mensen doen.

Schuldig, HUMAN
vanaf maandag 2 januari
Bijna iedereen in de Vogelbuurt in Amsterdam-Noord kampt met schulden. Gelukkig voor de buurtbewoners is er Paul, de onorthodoxe hulpverlener die dag en nacht voor ze klaar staat. Maar voor Ramona en haar gezin komt die hulp te laat, want als zij op klaarlichte dag op straat worden gezet door deurwaarder Ed is er niemand die hen kan helpen.

Van A naar B, KRO-NCRV
vanaf dinsdag 3 januari
In de eerste etappe van Van A naar B beginnen Daan en Katja hun reis op het immense plein voor het Winterpaleis in winters Sint-Petersburg. Het einddoel van de eerste etappe is de Bolshoi Boulevard in Kingisepp, niet ver van de grens met Estland. Hier vinden ze niet alleen een aanwijzing voor hun eindbestemming in Nederland, maar ook een extra beloning. Uitgerust met een landkaart van Rusland en een overlevingskist begint hun avontuurlijke roadtrip over meer dan 3000 kilometer, op zoek naar passagiers die met hen willen meerijden.

Het Familiediner, EO
vanaf dinsdag 3 januari
Bert van Leeuwen helpt gebroken families weer tot elkaar te komen.

Nederland verhuist, AVROTROS
vanaf woensdag 4 januari
Verhuizen staat in de stress top drie, toch doen we het massaal. Zo gaan er dit jaar weer ruim 1,5 miljoen mensen naar een ander huis. In Nederland Verhuist volgen we er dagelijks twee. En al valt het afscheid van de oude woning soms zwaar, de blik wordt gericht op de toekomst. Op het nieuwe leven, in het nieuwe huis.

Het Boerenleven, MAX
vanaf woensdag 4 januari
Boer Arjan heeft zijn kantoorbaan opgezegd om fulltime waterbuffelboer te worden. Zijn doel: zelf buffelyoghurt en -ijs maken en die ook zelf verkopen.

De Gevaarlijkst Wegen Van De Wereld, BNNVARA
vanaf woensdag 4 januari
Twee handjes aan het stuur en gas op de plank! BNN laat je meerijden over de gevaarlijkste wegen. Kortom, gordeltje om!

Petticoat, KRO-NCRV
vanaf donderdag 5 januari
Nederlandse dramaserie Petticoat. De serie, met liedjes van componist Henny Vrienten, is gebaseerd op de gelijknamige succesmusical. Petticoat vertelt het verhaal van Pattie (Abbey Hoes) die samen met haar vader op het Groningse platteland woont. Ze droomt van een succesvolle zangcarrière.

Sorry voor alles, VRT
vanaf donderdag 5 januari
De nietsvermoedende Vlaming speelde dertig dagen lang onbewust de hoofdrol in een spel over zijn eigen leven. Na die maand wordt de onwetende kandidaat met een smoes naar de televisiestudio gelokt en herbeleeft hij of zij samen met Adriaan de afgelopen maand in een spannende quiz.

Rot op met je Milieu, EO
vanaf zaterdag 7 januari
Dennis van der Geest neemt zes mensen met een zeer uitgesproken mening over het milieu mee op een confronterende reis. Ze zien welke impact hun eigen gedrag heeft op het milieu en gaan aan de slag in de vleesindustrie, reinigen vervuilde riolen, zien vogels vol plastic en wonen intussen in een huis dat langzaam volloopt met afval; een confrontatie met hoeveel rotzooi ze dagelijks produceren.

Ik ben Nederlander, NTR
vanaf zaterdag 7 januari
Kinderserie waarin acteur Jack Wouterse met kinderen uit heel Nederland openhartige gesprekken voert over hun leven en wat hen bezighoudt.

Buitenspel, BNNVARA
vanaf zaterdag 7 januari
Sophie Hilbrand duikt in de wereld van drie amateurvoetbalteams die bekend staan om hun misstanden op en om het voetbalveld.

Wie is de Mol, AVROTROS
vanaf zaterdag 7 januari
De kandidaten zijn actrice en cabaretière Sanne Wallis de Vries, presentator Jeroen Kijk in de Vegte, actrice Imanuelle Grives, acteur Thomas Cammaert, actrice Sigrid ten Napel, presentator Jochem van Gelder, journaliste Roos Schlikker, choreograaf Vincent Vianen, presentatrice en vlogger Yvonne Coldeweijer en wetenschapsjournalist Diederik Jekel. Het nieuwe seizoen is opgenomen aan de westkust van de Verenigde Staten.

Wie steelt mijn show, BNNVARA
vanaf zaterdag 7 januari
Steel jij de show door te zingen, dansen, iets voor te dragen of uit te voeren? Heb je een idee om Pauls show te stelen en heb je daar hulp, advies of assistentie bij nodig? Paul de Leeuw is dus overal voor inzetbaar. Aan het eind van de avond bepaalt het publiek onder leiding van iemand in de zaal, die jury voorzitter is, en een applausmeter wie de show heeft gestolen.

Hoe heurt het eigenlijk?, AVROTROS
vanaf zaterdag 7 januari
Hoe heurt het eigenlijk?, een programma waarin Jort Kelder op zoek gaat naar etiquette en tradities in Nederland in diverse lagen van de bevolking, maar met name bij de gefortuneerden.

Podium Witteman, NTR
vanaf zondag 8 januari
Podium Witteman is het wekelijkse muzikale feest van presentator Paul Witteman. Samen met huispianist en cabaretier Mike Boddé en muzikale spin in het web Floris Kortie ontvangt hij gasten met bijzondere verhalen.

De Monitor, KRO-NCRV
vanaf zondag 8 januari
De Monitor is een onderzoeksjournalistiek programma met presentator Teun van de Keuken waarbij het publiek actief meehelpt bij onderzoeken. Het programma biedt de mogelijkheid aan klokkenluiders en tipgevers om hun verhaal te vertellen. Aan de hand van die verhalen slaat het team van De Monitor aan het researchen.

Tussen Kunst en Kitsch, AVROTROS
vanaf maandag 9 januari
Vanuit het Huis Bergh in 's Heerenberg bespreken Frits Sissing en de experts weer verrassende kitsch en veelzijdige kunst.

Het geheim van Eyck, KRO-NCRV (jeugd)
vanaf maandag 9 januari
Jeugdserie over een groep kinderen die ontdekt dat er geheimzinnige dingen gebeuren in het bos en de natuurcamping van opa Darius. Samen gaan ze de strijd met het kwaad aan.

3 op reis, BNNVARA
vanaf maandag 9 januari
3 op reis is een Nederlands reisprogramma gepresenteerd door diversen presentatoren.

De Beste Vrienden Quiz, NTR, (jeugd)
vanaf dinsdag 10 januari
Quiz waarin twee teams van vrienden uit groep 7 of 8 tegen elkaar spelen. De beste teams van het seizoen spelen om de titel 'Beste Vrienden'.

De Vloek van de Manege, AVROTROS, (jeugd)
vanaf woensdag 11 januari
Bloedstollende nieuwe jeugd serie met niemand minder dan Niek Roozen.

Het huis, VRT
vanaf woensdag 11 januari
In Het huis worden 8 interessante persoonlijkheden 24 uur van de wereld afgesloten, in een imposant huis met zwembad, aan de rand van het bos, op een onbekende locatie. In hun gezelschap: Interviewer Eric Goens.

Trollie, KRO-NCRV (jeugd)
vanaf donderdag 12 janauri
Trollie is een Nederlandse jeugdserie over een tienjarige jongen die bevriend raakt met een bergtrol.


Beste vrienden, KRO-NCRV
vanaf vrijdag 13 januari
Cabaretiers Carolien Borgers en Eva Crutzen gaan de strijd aan met de stand-up comedians Nabil Aloued Ayad en Rayen Panday. Ze reizen naar Dalmatië in Kroatië. De laatste jaren is deze regio vooral bekend geworden als idyllisch decor van de hitserie Game of Thrones, nu is dit het strijdtoneel van Beste Vrienden. Zo moeten ze in de stad Trogir Dalmatiërs opsporen en nemen ze met locals een filmscène op bij de vermaarde Krka watervallen.

TV Show, AVROTROS
vanaf vrijdag 13 janauri
Op reis en in de studio portretteert Ivo Niehe inspirerende persoonlijkheden uit binnen- en buitenland met een internationale reputatie.

BZT show, KRO-NCRV
vanaf zaterdag 14 januari
Programma waarin gekke, lieve en bijzondere wensen van kinderen (en hun ouders) in vervulling gaan. Presentatie Pepijn Gunneweg & Jetske van den Elsen.

Van Gils & Gasten, VRT
vanaf dinsdag 17 januari
Talkshow waarin gastheer Lieven Van Gils het met zijn gasten heeft over alles wat er in Vlaanderen en de wereld leeft.

De Tafel van Tijs, EO
vanaf dinsdag 17 januari
Opinieprogramma, waarin Tijs van den Brink met zijn gasten praat over actuele onderwerpen op het gebied van levensbeschouwing, ethiek en morele dilemma's.

Keuringsdienst van waarde, KRO-NCRV
vanaf woensdag 18 januari
De Keuringsdienst van Waarde doet aan huishoudjournalistiek. Simpele vragen, verbazingwekkende antwoorden. Fascinerende televisie over de verhalen uit ons boodschappenmandje.

Rot op met je religie, EO
vanaf donderdag 19 januari

Wildernis onder water, EO
vanaf donderdag 19 januari
Zodra de koude wintermaanden in zicht zijn, komt de waternatuur massaal in actie. Waterplanten ontwikkelen slimme tactieken om de kou te overleven en sommige insecten maken zelfs 'antivries' aan.

Inauguratie Donald Trump, NOS
Op vrijdag 20 januari
Live verslag van de inauguratie van Donald Trump tot de 45ste president van de Verenigde Staten van Amerika.

Zondag met Lubach, VPRO
vanaf zondag 22 januari
Arjen Lubach remixt de actuele week in dertig minuten, laat ondergesneeuwde verhalen smelten en maakt brekend nieuws weer heel. Vanuit Theater Bellevue in Amsterdam: platte inhoud en diepgravende grappen.

Changemakers, VRT
vanaf maandag 23 januari
Changemakers is een nieuwe, reeks documentaires over mensen die een veranderingsproces op gang hebben gebracht dat hoop geeft op een betere toekomst voor ons allemaal. De makers van Changemakers trokken naar vijf plaatsen op de wereld waar vastgeroeste structuren fundamenteel zijn veranderd door mensen die de bal aan het rollen brachten omdat ze anders durven denken en vooral handelen.

Het is hier Autistisch, BNNVARA
vanaf woensdag 25 januari
Filemon Wesselink houdt interviews met mensen die autisme hebben, en volgt hen in hun dagelijkse leven.

Gouden jaren: Indonesië, MAX
vanaf zaterdag 28 januari
Acht bekende landgenoten op leeftijd reizen voor een lang verblijf naar Yogyakarta, de culturele hoofdstad van Indonesië.

Eng, VPRO (jeugd)
vanaf zaterdag 28 januari
Eng is een griezelige en bloedstollende jeugdserie vol met avonturen van dappere kinderen die hun angsten overwinnen.

Nationale Holocaust Herdenking, NOS
vanaf zondag 29 januari
Herdenking van de Holocaust tijdens de tweede wereldoorlog.

Per Seconde Wijzer, BNNVARA
vanaf dinsdag 31 januari
In de kennisquiz Per Seconde Wijzer beantwoorden twee spelers binnen 200 seconden vier vragen. Onder leiding van Kees Driehuis.