Wijziging Optus D2

Let op! BVN verhuist in Australië en Nieuw-Zeeland op de Optus D2 naar een nieuwe frequentie.

BVN wijzigt van frequentie op de Optus D2. Vanaf heden tot en met 16 juni 2019 heeft u de gelegenheid om over te schakelen. Daarna stoppen de uitzendingen van BVN via de oude frequentie definitief. U hoeft alleen uw satellietontvanger opnieuw in te stellen met de nieuwe frequentiegegevens. Raadpleeg hiervoor de handleiding die u bij uw ontvanger heeft gekregen. Mocht u deze niet meer hebben dan volgt hieronder een algemene handleiding. U kunt de wijziging vanaf heden uitvoeren.

Voor kijkers elders in de wereld en kijkers die via een andere satelliet kijken, verandert er niets.

Na 16  juni 2019 is BVN niet meer te ontvangen via de huidige frequentie.
Wacht niet langer en stel uw ontvanger nu opnieuw in! U hoeft u uw schotel niet opnieuw uit te richten.

De ontvangstgegevens van de Optus D2:

Satellite Name:                 Optus D2
Transponder:                    14
Downlink Frequency:     12.608 GHz
Polarity:                             H
Symbol Rate:                    22.500
Fec:                                     ¾
Standard:                          DVB-S
Modulation:                     QPSK  

Kijkt u BVN via een provider of kabel:
Als u via een provider of de kabel kijkt, kunt u de frequentie niet aanpassen, maar zal de provider die centraal moeten doorvoeren. Doordat het BVN-signaal ‘free to air’ per satelliet wordt verspreid – hetgeen betekent dat iedereen direct toegang heeft tot het BVN-signaal – weet BVN niet welke providers de BVN-zender doorgeven aan hun abonnees. Wij adviseren u om aan uw provider de nieuwe ontvangstgegevens van de BVN-zender door te geven en te vragen die door te voeren. Mocht u problemen ondervinden met uw provider, laat het ons weten (mail naar reacties@bvn.nl), dan kan BVN hen alsnog benaderen.

Handleiding:
De wijziging kunt u eenvoudig uitvoeren door middel van een zogenaamde “channel search” (kanalen zoeken). Bij de meeste ontvangers kan dit door op de MENU-toets van de afstandsbediening te drukken en hierna het installatiemenu te kiezen. Indien om een wachtwoord wordt gevraagd, kies 0000, 1111, 1234, 9876 of 9999 en vervolg met de optie “kanalen zoeken” (Channel Search). Hierna worden alle kanalen opnieuw ingelezen en zal het (nieuwe) beeld van BVN weer terugkomen.

Het inlezen van de kanalen kan enkele minuten in beslag nemen. Na het inlezen dient u de wijzigingen te bevestigen. Bij de meeste satellietontvangers wordt dit automatisch verwerkt. Vervolgens dient u diverse malen op de knop EXIT te drukken van de afstandsbediening om uit het menu te komen. 
Hierna zal de ontvanger BVN opnieuw toevoegen aan de lijst met zenders.

Andere manieren
Er zijn ook andere manieren om deze wijziging door te voeren. U kunt handmatig de nieuwe frequentiegegevens van de transponder instellen en dan alleen een scan van de transponder uitvoeren.
BVN zal dan waarschijnlijk als laatste kanaal aan de kanalenlijst worden toegevoegd. Daarna kunt u BVN verplaatsen naar een kanaalnummer van uw keuze via het sorteer menu.
Een andere methode is om uw satellietontvanger via het menu terug te zetten naar de fabrieks-instellingen, vaak “factory reset” genoemd. Hiervoor moet u waarschijnlijk ook één van bovenstaande pincodes gebruiken. Hierna kunt u alle kanalen van de gehele satelliet in één keer inlezen. BVN zal dan vanzelf in de kanalenlijst verschijnen, alleen is niet bekend op welk kanaalnummer.

Check
Indien u regelmatig een tekst op uw TV-beeldscherm ziet met de mededeling dat BVN is gewijzigd, dan ontvangt u BVN nog via het oude signaal.

Hulp nodig?
Heeft u vragen, kijk dan bij de FAQ’s. Voor hulp bij het opnieuw instellen van uw satellietontvanger kunt u een lokale installateur benaderen.

Zie ook disclaimer BVN