4 en 5 mei bij BVN

Op 4 mei herdenkt Nederland alle slachtoffers en op 5 mei vieren we de vrijheid.
Hieronder een overzicht van de programma’s op 4 en 5 mei bij BVN.


2Doc de onbekende bevrijders
Woensdag 3 mei, 20.35 uur
Deze documentaire vertelt het verhaal van zes Tsjechische bemanningsleden die met hun RAF-vliegtuig tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Noord-Hollandse Nieuwe Niedorp neerstortten. Wie waren deze jonge Tsjechen en wat motiveerde hen om mee te strijden tegen de Duitse vijand?

NOS Jeugdjournaal herdenking
Donderdag 4 mei, 19.20 uur
In de NOS Jeugdjournaal 4 mei-special worden kinderen meegenomen door NOS Jeugdjournaal-verslaggevers Joanke Dijkstra en Bart Tuinman. Dit jaar onder meer aandacht voor de oorsprong van 4 mei: hoe is de Nationale Herdenking ooit begonnen?

NOS Nationale Herdenking
Donderdag 4 mei, 19.50 uur
De Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam met de kranslegging waarna twee minuten stilte in acht worden genomen, in aanwezigheid van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Sprekers zijn de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema en presentator Dieuwertje Blok.

NOS de 46 van Rademakersbroek
Donderdag 4 mei, 21.00 uur
Documentaire over de executie van 46 verzetsmensen in natuurgebied Rademakersbroek. Hiermee namen de Duitsers wraak voor de dood van vier Duitse militairen na een wapenvondst in een boerderij.
 

NOS de Vuur van de vrijheid
Donderdag 4 mei, 23.30 uur
Liveprogramma waarin de overgang wordt gemarkeerd van herdenken naar het vieren van de vrijheid. Dit gebeurt met muziek, theater en het onsteken van het Vrijheidsvuur. Daarna start de etafetteloop.

NOS Nationale viering bevrijding
Vrijdag 5 mei, 13.00 uur
Live-uitzending rond de 5-mei lezing van Herman van Rompuy, oud-premier van België. Ook wordt het bevrijdingsvuur ontstoken als startsein voor de Bevrijdingsfestivals en andere festiviteiten.

NOS Nationale Bevrijdingsdag
Vrijdag 5 mei, 20.35 uur
Rechtstreekse registratie van het 5 mei-concert op de Amstel in Amsterdam. In aanwezigheid van koning Willem-Alexander en koningin Máxima en onder begeleiding van het Orkest Koninklijke Landmacht treedt daar een keur aan artiesten op.