FOR INFORMATION IN ENGLISH CLICK HERE

Let op! BVN verhuist in Noord-, Midden- en Zuid-Amerika (incl. Caribisch gebied en Suriname) naar nieuwe frequentie.

Publicatie 16 januari 2018

Kijkt u BVN via de satelliet:
BVN wijzigt van frequentie op de Eutelsat 113 West A satelliet (voorheen SatMex 6). Vanaf heden tot 8 februari 2018 heeft u de gelegenheid om over te schakelen. Daarna stoppen de uitzendingen van BVN via de oude frequentie definitief. U hoeft alleen uw satellietontvanger opnieuw in te stellen met de nieuwe frequentiegegevens. Raadpleeg hiervoor de handleiding die u bij uw ontvanger heeft gekregen. Mocht u deze niet meer hebben dan volgt hieronder een algemene handleiding. U kunt de wijziging vanaf heden uitvoeren.

Na 8 februari 2018 is BVN niet meer te ontvangen via de huidige frequentie 12076.
Wacht niet langer en stel uw ontvanger nu opnieuw in!  U hoeft uw schotel niet opnieuw uit te richten.

Kijkt u BVN via een provider of kabel:
Als u via een provider of de kabel kijkt, kunt u de frequentie niet aanpassen, maar zal de provider die centraal moeten doorvoeren. Doordat het BVN-signaal ‘free to air’ per satelliet wordt verspreid – hetgeen betekent dat iedereen direct toegang heeft tot het BVN-signaal - weet BVN niet welke providers de BVN-zender doorgeven aan hun abonnees. Wij adviseren u om aan uw provider de nieuwe ontvangstgegevens van de BVN-zender door te geven en te vragen die door te voeren. U kunt hen eventueel verwijzen naar onze Engelstalige webpagina www.bvn.tv/change. Mocht u problemen ondervinden met uw provider, laat het ons weten (mail naar reacties@bvn.nl), dan kan BVN hen alsnog benaderen.

De nieuwe ontvangstgegevens voor Eutelsat 113 West A (Ku-2 Transponder 19):
Frequency: 12089 MHz 
Polarization: Horizontal (ongewijzigd)
Symbol Rate: 13500
FEC: 3/4 (ongewijzigd)


Handleiding:
De wijziging kunt u eenvoudig uitvoeren door middel van een zogenaamde “channel search” (kanalen zoeken). Bij de meeste ontvangers kan dit door op de MENU-toets van de afstandsbediening te drukken en hierna het installatiemenu te kiezen. Indien om een wachtwoord wordt gevraagd, kies 0000, 1111, 1234, 9876 of 9999 en vervolg met de optie “kanalen zoeken” (Channel Search). Hierna worden alle kanalen opnieuw ingelezen en zal het (nieuwe) beeld van BVN weer terugkomen.

Het inlezen van de kanalen kan enkele minuten in beslag nemen. Na het inlezen dient u de wijzigingen te bevestigen. Bij de meeste satellietontvangers wordt dit automatisch verwerkt. Vervolgens dient u diverse malen op de knop EXIT te drukken van de afstandsbediening om uit het menu te komen. 
Hierna zal de ontvanger BVN opnieuw toevoegen aan de lijst met zenders.

Andere manieren
Er zijn ook andere manieren om deze wijziging door te voeren. U kunt handmatig de nieuwe frequentiegegevens van de transponder instellen en dan alleen een scan van de transponder uitvoeren.
BVN zal dan waarschijnlijk als laatste kanaal aan de kanalenlijst worden toegevoegd. Daarna kunt u BVN verplaatsen naar een kanaalnummer van uw keuze via het sorteer menu.
Een andere methode is om uw satellietontvanger via het menu terug te zetten naar de fabrieks-instellingen, vaak “factory reset” genoemd. Hiervoor moet u waarschijnlijk ook één van bovenstaande pincodes gebruiken. Hierna kunt u alle kanalen van de gehele satelliet in één keer inlezen. BVN zal dan vanzelf in de kanalenlijst verschijnen, alleen is niet bekend op welk kanaalnummer.

Controle
Als u de term “BVN TV” in de kanaallijst ziet staan, weet u dat u het nieuwe signaal ontvangt. Ziet u de term “BVN” dan kijkt u nog naar de oude frequentie. 
Let op: de ticker tape met informatie over deze wijziging wordt zowel op de nieuwe als op de oude frequentie getoond.

VRT Radio 1
Deze wijziging geldt ook voor VRT Radio 1. Met het inladen van de nieuwe frequentie van BVN verhuist het signaal van VRT Radio 1 automatisch mee.

Hulp nodig?
Heeft u vragen, kijk dan bij de FAQ’s of op het Forum. Voor hulp bij het opnieuw instellen van uw satellietontvanger kunt u een lokale installateur benaderen.

Zie disclaimer van BVN.

 • Apparatuuradvies
 • Om BVN te kunnen kijken - en de radiokanalen van de VRT te kunnen ontvangen- via de satelliet heeft u een satellietontvangstset nodig. Deze bestaat uit een digitale ontvanger en een schotelantenne.

  De schotel wordt buiten uw huis opgesteld en gericht op de satelliet. In huis staat de ontvanger, ook wel decoder of setop-box genoemd. De ontvanger geeft het signaal van de schotelantenne door aan de TV. Satellietontvangstapparatuur is overal in de wereld verkrijgbaar bij gespecialiseerde bedrijven.Als u voor het eerst apparatuur gaat kopen, bepaal dan van te voren welke zenders u wilt ontvangen.

  De keuze in apparatuur is groot. Er zijn momenteel veel merken en typen satellietontvangers op de markt die elkaar in beeld- en geluidskwaliteit niet veel ontlopen. Wél is er onderling verschil in de stabiliteit van de software en in het installatie- en bedieningsgemak. Zoek altijd een gerenommeerde leverancier die ook de installatie van de schotelantenne en apparatuur kan verzorgen en tevens service biedt. Laat, indien mogelijk, de leverancier de ontvangst van BVN demonstreren.

  De uitzendingen van BVN zijn ongecodeerd te ontvangen in alle regio's. In alle regio's waar BVN ongecodeerd te ontvangen is, heeft u voldoende aan een gangbare free-to-air (FTA) DVB-receiver in combinatie met een goede kwaliteit schotelantenne. De grootte van de schotelantenne is afhankelijk van de lokatie waar u BVN wilt ontvangen. De juiste schotelmaat is van groot belang voor een goede, ongestoorde ontvangst. Laat u hierover goed voorlichten door een erkende satellietleverancier.

 • BVN ook op uw TV
 • BVN staat voor het Beste van Vlaanderen en Nederland en is daarmee dé Nederlandstalige publieke tv-zender in het buitenland. U kunt BVN kijken via een satelliet.

  Om BVN te kunnen kijken via de satelliet heeft u een satellietontvangstset nodig. Deze bestaat uit een digitale ontvanger en een schotelantenne.

  De schotel wordt buiten uw huis opgesteld en gericht op de satelliet. In huis staat de ontvanger, ook wel decoder of setop-box genoemd. De ontvanger geeft het signaal van de schotelantenne door aan de TV. Satellietontvangstapparatuur is overal in de wereld verkrijgbaar bij gespecialiseerde bedrijven.