Op 4 mei herdenkt Nederland alle oorlogsslachtoffers, en op 5 mei vieren we onze vrijheid. Hieronder vind je een overzicht van de programma’s op 4 en 5 mei, evenals de speciale uitzendingen rondom 80 jaar bevrijding bij BVN.
NOS Wat wij hebben doorstaan
Zondag 27 april tot en met zaterdag 3 mei, 20.25 uur
Op 28 maart 1944 doet de Nederlandse minister Gerrit Bolkestein een oproep via Radio Oranje. “Wil het nageslacht ten volle beseffen wat wij als volk in deze jaren hebben doorstaan en zijn te boven gekomen, dan hebben wij juist de eenvoudige stukken noodig – een dagboek, brieven, toespraken.” Vele Nederlanders geven aan deze oproep gehoor, de bekendste van hen is Anne Frank. De geschriften vormen de basis voor een unieke serie met verhalen van nu hoogbejaarde ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog. De zeven afleveringen worden uitgezonden meteen na het NOS Journaal van 20.00 uur
Nationale Herdenking 2025
Zondag 4 mei, 18.45 uur
De Nationale Herdenking begint in de Nieuwe Kerk in Amsterdam met de 4 mei-voordracht. Die wordt gehouden door oud-presentator Philip Freriks van onder andere het NOS Journaal en De Slimste Mens. Om 20.00 uur is het twee minuten stil, gevolgd door de kranslegging bij het Nationaal Monument op de Dam. Als eersten leggen de koning en de koningin een krans namens de hele Nederlandse bevolking. Sprekers op de Dam zijn minister-president Dick Schoof en de 14-jarige Marijn van der Wilk uit Lochem.
De Onbekende Soldaat: Erik Hazelhoff Roelfzema
Zondag 4 mei, 20.55 uur
Erik Hazelhoff Roelfzema werd het icoon van het Nederlandse verzet. Maar wie was hij nu eigenlijk? De documentaire duikt dieper in zijn leven, zowel voor als na de Tweede Wereldoorlog.
NOS Nederlandse Joden na de bevrijding
Zondag 4 mei, 21.50 uur
Documentaire over de uitgesproken kille ontvangst in Nederland van Joden die de nazi-bezetting en -vervolging hadden overleefd. In aangrijpende gesprekken met onder anderen Joodse Holocaustoverlevenden wordt duidelijk dat ze op extra hulp of compassie niet hoefden te rekenen.
NOS Vuur van de Vrijheid
Zondag 4 mei, 23.55 uur
‘Vuur van de Vrijheid’ markeert de overgang van herdenken naar het vieren van de vrijheid. Winfried Baijens presenteert een rechtstreeks programma dat in het teken staat van 80 jaar vrijheid, de kracht van medemenselijkheid en het gevaar van ontmenselijking en dat is gemaakt in samenwerking met Wageningen45, Theater na de Dam en XSAGA.
NOS 80 jaar Bevrijding: Nationale viering Wageningen
Maandag 5 mei, 10.30 uur
De nationale start van Bevrijdingsdag is dit jaar in Wageningen, de stad waar in mei 1945 de capitulatie werd getekend. Ook 80 jaar na de oorlog zijn er nog WOII-veteranen bij deze viering, die onder meer bestaat uit een vlaggenceremonie – als eerbetoon aan alle geallieerde landen die Nederland hebben bevrijd – en een toespraak van minister Brekelmans van Defensie. De Poolse premier Donald Tusk zal dit jaar de 5-mei-lezing houden.
NOS Jeugdjournaal: Herdenken
Maandag 5 mei, 16.45 uur
Het is een boodschap waar veel Nederlanders tijdens de Tweede Wereldoorlog naar uitkijken: de bevrijding komt eraan. Jeugdjournaal-verslaggever Sil van der Wees spreekt met een paar van de laatst levende veteranen die vertellen hoe zij hielpen om Nederland te bevrijden. Over hoe ze alles achterlieten om te vechten voor de vrijheid van anderen, in landen waar ze nooit eerder waren geweest. Een keuze waardoor wij nu, 80 jaar later, in vrijheid leven.
NOS 80 jaar Bevrijding: Bevrijdingsdag 2025
Maandag 5 mei, 20.35 uur
Bevrijdingsdag wordt altijd feestelijk afgesloten met het 5 mei-concert op de Amstel in Amsterdam. Onder de aanwezigen zijn koning Willem-Alexander, koningin Máxima en minister-president Schoof. De uitzending wordt gepresenteerd door Simone Weimans, die een indruk geeft van wat er op deze Bevrijdingsdag allemaal is gebeurd.