Stappenplan Asiasat 5 satelliet

Dit stappenplan is voor kijkers in Azië die met een eigen schotel naar BVN kijken via de Thaicom 5 satelliet. BVN gaat binnenkort stoppen met uitzenden via de Thaicom 5 satelliet en is daarom ook al begonnen met uitzenden via een andere satelliet de Asiasat 5.
Op de nieuwe satelliet wordt uitgezonden met een nieuwe uitzendstandaard: DVB S2. Daarvoor heeft u een satellietontvanger nodig die deze standaard al ondersteund.

 1. Controleer of de huidige ontvanger geschikt is voor ontvangst van DVB S2. Dit is te zien in de handleiding van de ontvanger. Soms staat op de ontvanger zelf bijvoorbeeld: geschikt voor HD of Full HD ontvangst. Dan is de ontvanger automatisch geschikt voor DVB S2. Voor het geval de ontvanger dit nog niet ondersteund moet een nieuwe satellietontvanger worden aangeschaft die DVB S2 ondersteund. Meestal staat dat geadverteerd als HD of Full HD satellietontvanger.
 2. De Thaicom 5 satelliet staat boven de evenaar op de positie 78,5 graden Oost. De Asiasat 5 staat op positie 100,5 graden oost. De satellietschotel zal dus een stukje naar het oosten moeten worden verdraaid.
 3. Ook zal afhankelijk van de locatie op aarde de elevatiehoek van de schotel moeten worden aangepast.
 4. De zogenaamde skewhoek van de LNB (de hoekverdraaiing van de LNB ten opzichte van zuiver horizontaal) moet ook worden aangepast.
 5. Aanbevolen wordt om de punten 2, 3 en 4 te laten uitvoeren door een satellietschotel installateur. Dit kan eventueel door een handige technisch persoon ook zelf worden uitgevoerd.
  Gebruik bijvoorbeeld het programma https://www.dishpointer.com/ voor het berekenen van de richting, elevatie en skewhoek in uw woonplaats.
 6. In de handleiding van de ontvanger staat hoe de kanalen gezocht en ingelezen kunnen worden. Op de website https://www.lyngsat.com/AsiaSat-5.html kan worden gecontroleerd of u de goede satelliet ontvangt door de ontvangen kanalen te vergelijken met deze lijst.
  Soms kan ook specifiek gezocht worden naar een bepaalde frequentie.
 7. De ontvangst gegevens van BVN op de Asiasat 5:
  Satelliet                                 Asiasat 5
  Transponder                         C9H
  Positie                                    100,5 graden oost
  Frequentie                             3960 MHz
  Polarisatie                             H
  Symbol Rate                         000
  FEC                                        5/6
  MPEG2/SD                         DVB S2 8PSK
  Vpid                                      2001
  Apid                                      3001
  Apid VRT radio 1               3020
 8. In enkele gevallen is de LNBF (de kop en feedhoorn in de schotel) ook niet geschikt voor ontvangst van DVB S2 HD kanalen. De oude LNBF is dan niet stabiel genoeg voor een goede ontvangst. In dat geval moet u een satellietschotel leverancier raadplegen voor de aanschaf een nieuwe LNBF die geschikt is voor Full HD ontvangst en die past bij uw schotel.