BVN is niet meer beschikbaar via de Thaicom 5

,

BVN is niet meer beschikbaar via de Thaicom 5

16 maart 2020

BVN heeft besloten om definitief te verhuizen naar frequentie 3860 MHz op de Asiasat 5.
Eind maart zullen wij BVN op de transponderfrequentie 3960 MHz gaan afschakelen.

Inmiddels is er vier dagen getest op de frequentie 3860 MHz. De ontvangstresultaten blijken goed.
Op Bali is gebleken dat met een “Solid dish” schotel van 180 cm met een gevoelige LNB er al ontvangst mogelijk is van BVN op 3860 MHz. De ontvangstmarge is dan echter wel klein en met hevige regenval is er dan soms wel wat uitval. Ook moet de schotel dan zeer goed staan uitgericht en de LNBF juist zijn gemonteerd.
Ook is ontvangst mogelijk met gaasschotels. Deze zijn meestal wat minder efficiënt zodat wat grotere maten nodig zijn. Vanaf 200 cm en een gevoelige 13K LNBF wordt al goede ontvangst gerapporteerd in Bali Indonesië.

Als uw voormalige Thaicom schotel al op de Asiasat 5 staat gericht en u heeft geen of slechte ontvangst op 3960 MHz kunt u met een zogenaamde “auto search” of “blind search” uw ontvanger alle kanalen opnieuw laten inlezen. Dan verschijnt BVN één of twee maal in de kanalen lijst.
BVN op de 3860 MHz transponder geeft dan de meest betrouwbare ontvangst.
Ook VRT radio 1 is te beluisteren via de 3860 MHz transponder.

Natuurlijk is het wel beter om een grotere schotel met gevoelige LNBF (13K) aan te schaffen.
Dat geeft een grotere ontvangstmarge waardoor bij hevige regen en onweer de ontvangst minder snel zal wegvallen. Ook is dit beter omdat in de toekomst het lagere deel van deze frequentieband mogelijk gebruikt gaat worden voor 5G mobiele telefonie. Als u dichtbij een telefoonmast woont geeft een grotere schotel een wat kleinere kans op storing door deze zendmast.


10 maart 2020
Inmiddels is op Bali de ontvangst van BVN via de Asiasat 5 met een nieuwe grotere schotel getest. Goede ontvangst van BVN wordt gerapporteerd met een 9 ft (ca. 274 cm) gaasschotel en een gevoelige 13K LNBF.

Daarnaast is onderzocht of BVN misschien op een wat betere transponderfrequentie kan worden uitgezonden op de Asiasat 5.
Op de frequentie 3860 MHz zal BVN zeer binnenkort 5 dagen lang als test ook worden uitgezonden. Als deze test succesvol is zullen we op deze frequentie verder gaan en eind maart BVN op de 3960 MHz transponder afschakelen. Wij verwachten dat de ontvangst op de nieuwe transponder wat minder kritisch is waardoor misschien iets minder grote schotels nog net stabiele ontvangst geven. Wij hopen u volgende week over het resultaat van deze test te kunnen informeren.

 

24 februari 2020
BVN heeft vandaag bericht ontvangen van onze satellietprovider dat de Thaicom 5 satelliet definitief is gestopt met uitzenden. BVN heeft de afgelopen periode gezocht naar eventuele betere alternatieven dan de Asiasat 5 transponder waarop BVN nu al wordt uitgezonden. Die bleken helaas niet beschikbaar of niet beter. BVN blijft daarom op de Asiasat 5 uitzenden.

We hebben het volgende schotelmaatadvies gekregen van onze satellietprovider:

Jakarta: 2,5 m
Singapore: 2,4 m
Manilla: 2,5 m
Calcutta: 2,4 m
Hongkong: 2,4 m
Noumea: 3,9 m

Deze week laten wij een installateur op Bali controleren of een 2,5 m schotel inderdaad in de praktijk voldoet. Wij raden aan dit af te wachten voordat u eventueel een nieuwe schotel bestelt.

Als u toch al een schotel wilt bestellen raden wij sterk aan om een dichte schotel te bestellen. Deze geeft de meeste versterking en is ook minder gevoelig voor corrosie door het vaak erg agressieve tropen(zee)klimaat. Ook kan het beste een gevoelige LNBF (kop in de schotel) worden gekozen van 13K of lager (hoe lager deze waarde, hoe beter). Hoe groter de schotel, hoe beter, ook om eventuele storingen van andere satellieten te voorkomen.

19 februari 2020
Wij adviseren kijkers in Azië die hun schotel nog niet hebben laten uitrichten op de Asiasat 5
daar nog even mee te wachten totdat duidelijk is op welke satelliet en transponder BVN definitief zal gaan uitzenden.
BVN wordt nog tot eind maart uitgezonden via de Thaicom 5, het technisch defect op deze satelliet heeft tot nu toe gelukkig nog niet tot volledige uitval geleid.

Wij hebben aan onze satellietprovider gevraagd om de instellingen van de Asiasat 5 transponder aan te passen zodat kleinere schotels mogelijk zouden blijven. Gisteren heeft men ons definitief laten weten dat dit helaas niet mogelijk is.

Het onderzoek naar een ander alternatief voor de Thaicom 5 is daarmee nog niet afgerond.
Gekeken wordt nog of verhuizen naar een andere satelliet mogelijk is of dat een andere provider BVN kan uitzenden op de Asiasat 5 via een transponder waarbij wel wat kleinere schotels mogelijk zijn. Wij informeren u via deze website zodra wij meer weten.

11 februari 2020
De Thaicom 5 satelliet heeft serieuze problemen door een technisch defect. De Thaicom organisatie doet er alles aan om deze satelliet toch nog zo lang mogelijk te kunnen blijven gebruiken, maar deze satelliet kan ook op elk moment uitvallen.

BVN is daarom ook gaan uitzenden via de Asiasat 5. Dit leek een prima alternatief maar nu blijkt dat de schotels die gebruikt werden voor ontvangst van de Thaicom 5 meestal niet groot genoeg zijn voor ontvangst van de Asiasat 5 transponder van BVN. Wij hebben veel klachten daarover ontvangen.

Voor de meeste locaties zoals in Thailand en Singapore is nu een schotel met een diameter van
240 cm nodig. En in Indonesië is een schotel van minimaal 250 cm nodig. Wij zijn in overleg met onze satellietleverancier of daar wat aan kan worden gedaan zodat kleinere schotels toch mogelijk blijven.

Wij zullen u op onze website spoedig informeren zodra is onderzocht wat de beste oplossing is.

Het spijt ons zeer dat wij niet eerder op de hoogte waren van deze situatie en u daardoor niet tijdig goed hebben kunnen adviseren.

Zie mededeling van Thaicom: https://www.satellitetoday.com/broadcasting/2020/01/17/thaicom-to-migrate-customers-from-thaicom-5/

Stappenplan voor ontvangst van BVN via de Asiasat 5 satelliet >>>

8 januari 2020
Satelliet provider Thaicom heeft aangegeven dat er een technische calamiteit was die nu (al dan niet tijdelijk) hersteld lijkt te zijn. Daarnaast blijkt dat de levensduur van de Thaicom 5 bijna is verstreken. Zie ook:  https://tcns.thaicom.net/t5.asp

Om  in de toekomst kijkers in Azië een stabiele TV service te garanderen, is besloten om Thaicom 5 te verlaten en over te stappen naar Asiasat 5.
In dit kader is BVN nu beschikbaar op beide satellieten Thaicom 5 en Asiasat 5. Binnenkort zal BVN alleen nog via Asiasat 5 te zien zijn.

De ontvanggegevens daarvan ziet u hier >>>

Als u BVN in Azië via de satelliet wilt blijven ontvangen is het verstandig om zo snel mogelijk uw ontvangstschotel te laten uitrichten op de Asiasat 5 satelliet.
Uw huidige schotel is ook geschikt voor de ontvangst van de Asiasat 5. Wel heeft u een satellietontvanger nodig die geschikt is voor DVB-S2.
Sommige oudere ontvangers die alleen DVB-S ondersteunen kunnen helaas niet meer worden gebruikt.

Stappenplan voor ontvangst van BVN via de Asiasat 5 satelliet >>>


3 januari 2020

Van onze satellietprovider hebben wij vandaag gehoord dat door een groot technisch probleem alle uitzendingen op de Thaicom 5 satelliet zeer binnenkort definitief onmogelijk zullen worden.

Er wordt hard gewerkt om zo spoedig mogelijk een alternatieve ontvangstmogelijkheid te realiseren voor BVN-kijkers met schotels gericht op de Thaicom 5 satelliet.
Houdt s.v.p. deze website in de gaten voor het laatste nieuws hierover.